Je wilt een cavia erbij, wat leuk!

Heb je al cavia's? Of wil je graag een nieuwe cavia bij je eigen cavia('s)? Graag helpen we je een handje op weg.

Welke cavia is geschikt voor jou?

Cavia's zijn ontzettend leuke en vrolijke beestjes. Je vind ze in ontzettend veel kleurslagen, verschillende vachttypes en veel karakters.
Maar wat zou jij een leuke cavia vinden? En wat kun je wel en niet samen houden?

Beertjes, zeugjes of castraat?

Cavia's zijn toch echt anders dan konijnen... allebei zijn het groepsdieren die het liefst met 2 of meer dieren samenzitten. Je kan zeker cavia's bij konijnen zetten mits je van ieder 2 hebt en voldoende ruimte. Het verschil bij cavia's is dan ook dat je wel 2 beertjes bij elkaar kunt zetten (dit kan bij konijnen niet!) of meerdere zeugjes. Maar wat is dan de juiste keus...?

Zeugjes
Zeugjes zijn vrij makkelijk bij elkaar te zetten mits de karakters goed matchen. Dit is meestal dan ook geen probleem. Wil je een zeugje uit onze opvang dan geef ik je altijd het juiste advies over welke dames wel en niet goed bij elkaar kunnen. Dit geldt natuurlijk ook als je al een eigen zeugje hebt. Wil je een grote groep zeugjes? Dat kan! Hoe groter de groep, hoe gezelliger!

Beren
Bij beren is dat toch net wat anders... Vaak krijgen we al berenkoppels binnen wat erg goed gaat. Ook koppelen we al vaak beren aan elkaar zodat ze niet alleen zitten. Als je 2 beertjes bij elkaar wilt zetten is het, het beste om 1 oudere beer bij een jonger beertje te zetten. Dit i.v.m. de dominantie naar elkaar toe. Zitten ze eenmaal gezellig bij elkaar? Dan blijft dit meestal gewoon goed gaan. Dus ook beertjes kunnen gewoon samen gezet worden. Ook als je meer beertjes bij elkaar wilt zetten kan dit prima.
Let wel op dat ze voldoende ruimte hebben om rond te lopen en elkaar kunnen ontwijken als ze dit willen.

Castraten
Heb je een moeilijk zeugje/beer? Kijk dan eens voor een leuke castraat! Bij castraten zijn de hormonen weggenomen en zijn tegenover andere cavia's makkelijk in de omgang. In principe kun je castraten overal bij zetten ook als je een grote groep beren of zeugjes hebt.

Verzorging

Zoals je al eerder kon lezen heb je heél veel verschillende soorten cavia's. Je hebt ze met een korte vacht, lange vacht en dan ook nog eens de keus tussen mooie krullen of een stijle vacht... Oja! En dan ook nog de nageltjes, oren noem het maar op.
Maar hoe verzorg je een cavia eigenlijk?

Korte vacht
Je hebt veel verschillende cavia's die een korte vacht hebben. Zoals gladhaar, borstel en rex cavia's.
Deze cavia's zijn heel erg makkelijk in onderhoud, zeker als je erover denkt om ze buiten te houden. Je hoeft hun vacht niet te borstelen of te knippen. Handig dus! Zo blijft er geen viezigheid in hangen (hooi, zaagsel, modder enz)

Lange vacht
Zien ze er niet prachtig uit? Die cavia's met mooie lange haren tot op de grond? Dat vinden wij dus ook! Maar dit is natuurlijk iets meer werk dan een cavia met een korte vacht...
Als je een cavia met een lange vacht hebt is het handig om ze minstens 2x per week te borstelen. Ook kun je ze eens lekker wassen als het warm genoeg is (i.v.m. longontsteking). Vind je het toch vervelend dat alles in de vacht blijft hangen? Dan kun je gerust de vacht bijknippen. Wij knippen altijd de kontjes kort en de rest tot net boven de grond. En in de zomer zelf knippen we zelfs alles eraf omdat het dan veels te warm kan zijn. Iets meer werk dus maar ook langharige cavia's kun je makkelijk buiten houden.

Nagels
Nagels van cavia's groeien hun hele leven door net zoals bij mensen. Het is dan ook belangrijk dat je ze goed bijhoud door steeds een puntje eraf te knippen. Als je dit niet doet groeien ze door en gaan de teentjes of zelfs de pootjes helemaal scheef staan!

Vind je nagels knippen zelf eng? Of vind je het knippen/wassen van je cavia lastig?
Ook dit kan ik voor je doen! Kijk voor meer informatie bij onze diensten (trimservice)

Huisvesting

Er zijn zoveel mogelijkheden hoe je jouwn cavia's kunt huisvesten. Met een beetje creativiteit kun je hele leuke dingen doen!

De minimale afmeting van de ruimte die 2 cavia's nodig hebben is 120 cm X 55 cm.
Voor elke cavia die erbij komt moet je minstens 30 cm extra meten.

Binnen of buiten?
Wil je, je cavia's graag binnen houden? Kijk dan voor een plek waar ze veel kunnen zien en waar jullie ze ook veel kunnen zien.
Let wel op dat ze niet in de tocht of de volle zon staan hier zijn ze erg gevoelig voor.

Op internet kun je ontzettend veel verschillende hokken/kooien vinden voor in huis. Kijk dan wel naar de juiste maten en misschien vind je het wel leuk als ze meerder verdiepingen hebben. Want cavia's kunnen prima traplopen mits het niet te stijl is. Ook kun je zelf heel makkelijk een caviaflat maken. Dit kun je van een oude kast doen. Er zijn talloze voorbeelden te vinden.

Vind je het toch leuker om ze buiten in je tuin te huisvesten? Kijk dan voor 1 of meerdere buitenhokken waar ze zich kunnen verschuilen voor regen, zon en roofdieren 's avonds. Zorg ook voor een goede afrastering zodat ze niet kunnen ontsnappen en het liefst een net/gaas erover zodat niemand er makkelijk in of uit kan. Kijk ook uit voor giftige planten en dat alle cavia's goed bij het voer kunnen.

Cavia's zijn echte vluchtdieren, ze vinden het dus fijn als ze zich kunnen verstoppen. Zorg dus voor voldoende beschutting zoals huisjes of wilgenbogen. Voor meer informatie kun je ook eens kijken onder het kopje boodschappenlijst.

Voeding

Cavia's staan erom bekend dat ze heél veel kunnen eten! Maar wat is nou het beste voor je kleine vreetzakje(s)?

Ze kunnen, net zoals wij mensen, zelf geen vitamine C aanmaken. Het is dan ook van groot belang dat ze dit via hun voeding binnen krijgen. Hiervoor is speciaal voer voor cavia's gemaakt waar dat in zit. Je kan een cavia dus geen konijnenvoer geven!
Een volwassen cavia mag zo'n 30 tot 40 gram brok hebben op 1 dag. 

Hooi is voor cavia's net zo belangrijk! De tanden van cavia's blijft hun hele leven doorgroeien. Door hooi te eten slijt dit goed af. En het is ook nog eens gezond voor hun dieet en hun spijsvertering. Ze moeten dan ook hooi de hele dag tot hun beschikking hebben.

En het lekkerste voor het laatst... Groenvoer! Hier kunnen ze bijna kilo's van weg eten op 1 dag. Je zal vanzelf merken dat ze er gek op zijn want ze zullen je ervoor wakker maken! Let wel op, als ze nog geen groente of fruit gewend zijn bouw dit rustig op. Over de dag verdeeld een beetje in kleine stukjes. Als ze geen diarree ervan krijgen kun je ze steeds wat meer geven.
Een paar voorbeelden van groente en fruit wat ze heerlijk vinden:
Witlof, paprika, wortel(groen), komkommer, sla (niet te veel), andijvie, appel, peer

Geef niet al te veel fruit, meer als een traktatie want hier zit veel suiker in!