Op deze pagina kun je alle informatie over buiten konijnen vinden. Het is dan ook belangrijk om je eerst goed in te lezen over deze diertjes zodat je ze goed kan verzorgen en je er zelf ook veel plezier uit haalt. Als je toch nog vragen hebt kun je altijd contact opnemen met me, ik help je dan ook graag verder zodat we er samen voor kunnen zorgen dat ze een fijn nieuw thuis krijgen zoals het hoort.

Huisvesting voor buiten - de basis

Konijnen zijn de allerleukste huisdieren als ze heel veel ruimte tot hun beschikking hebben, dan kunnen ze heerlijk rennen, springen, graven & spelen. Een goede huisvesting is dan ook enorm van belang! Graag leg ik je hieronder uit wat de basis eisen zijn voor een goed konijnenleven.

In de winkels, online… Overal zijn superleuke hokken, kooien en rennen te koop. Maar wat is nou eigenlijk goed voor je konijn? Want het kan er wel mooi uitzien (zeker is dat belangrijk) maar je konijnen moeten zich er in thuis kunnen voelen. Het is heel erg belangrijk dat je ze genoeg ruimte geeft door bijvoorbeeld een ren te plaatsen of ze los te laten lopen in je tuin/huis. Denk hierbij ook aan veiligheid! Je wilt ervoor zorgen dat je konijnen niet uit hun huisvesting kunnen komen maar zorg er ook voor dat er niks in hun huisvesting kan (denk hierbij aan marters, roofvogels enz.)

Hoe meer ruimte, hoe beter! Hieronder de minimale afmetingen die je nodig hebt:
- Voor een klein konijn is dit 3 m²
- Voor een middelgroot konijn 5 m²
- Voor een groot konijn 8 m²

Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen:
Hoe meer ruimte, hoe beter!

Buiten huisvesten

Waar iedereen zich altijd zorgen overmaakt is de temperatuur buiten. Dit houdt mensen vaak tegen om ze buiten te huisvesten. Konijnen kunnen heel goed tegen koudere temperaturen denk hierbij aan -15°C / -20°C terwijl ze met warmte weer minder goed kunnen omgaan. Ze kunnen niet zweten en kunnen hun warmte alleen kwijt door hun oren en voetzolen, dat is dus niet zoveel… Maar als baasje kunnen wij ze goed helpen om met alle weersomstandigheden om te gaan.

Als het rond de 25°C word kunnen ze al last krijgen van de warmte, het beste wat je dan kunt doen is ze niet teveel laten rennen, geef ze vers drinkwater en veel schaduw. Als het veel te heet word buiten kun je ze altijd nog op een koelere plek in huis zetten als “noodplan”.

Hoe je, jou konijnen buiten wilt huisvesten is helemaal aan jezelf natuurlijk. Het is belangrijk dat ze een goed (nacht)hok hebben, dit is voor meerdere punten erg belangrijk:
- Ze moeten uit de regen, wind & kou kunnen zitten als ze dat zelf willen. Zorg er dus voor dat je hok minstens 1 dichte ruimte hebt waar ze uit de regen, wind & zon kunnen zitten + een goed dak.
- Je ze in de avond goed kan beschermd tegen roofdieren.

Konijnen zijn schemerdieren dit houdt dus in dat ze juist actief worden als het donker is. Op dat moment sluiten baasjes ze vaak in… Heel vreemd eigenlijk want dit gaat tegen hun natuurlijke gedrag in. Als je de optie hebt om een goede & stevige ren te maken waar ze altijd in kunnen lopen zou ik dit zeker aanraden! Denk er wel bij na dat konijnen goed kunnen graven & springen net zoals andere (roof)dieren. Zorg er dus voor dat alles goed dicht is en van stevig materiaal is gemaakt.

Tip: Maak gaas in de grond zodat als ze graven niet verder komen dan het gaas.

Voorbeelden huisvesting

Hoe het absoluut niet moet

Wat moet je vooral niet doen?

Konijnen zijn zeer atletische, nieuwsgierige en soms wat drukke beestjes. Dit maakt ze zo leuk! 

Helaas denken veel mensen dat een konijn heel gelukkig is in zo'n kooi... Maar niks is minder waar! Vaak merk je dat konijnen gedragsproblemen krijgen wat vrij logisch is. In zo'n kooi is er amper bewegingsruimte, helemaal niks te doen (ze kunnen niet graven, rennen enz.) en er zijn dus erg weinig prikkels. Dit is echt absoluut niet hoe het moet!

Als basis kan zo'n kooi natuurlijk wel (of gebruik alleen de onderbak). Maar verder zijn deze kooien ver van ideaal...

Hier word ik wel vrolijk van!

Hoe doe je het goed?

Van deze foto's wordt ik zo ontzettend blij! Wat je vooral ziet is:
Heel veel ruimte, goede nachthokken, veel speelgoed en graafmogelijkheden! 

Ik kan er bijna zelf niks aan toevoegen want de foto's zeggen genoeg.

Zorg wel voor goede afrastering (stevig en hoog) zodat je konijnen niet eruit kunnen en andere dieren er niet in.... En zorg ervoor at ze zich niet kunnen uitgraven! Dit kan d.m.v. tegels of gaas ingraven onder je gras.

Zorg ook voor genoeg schaduw in de zomer want konijnen kunnen slecht tegen warmte en voor in de winter is een goed, dicht nachthok aan te raden zodat als ze het koud is ze er lekker warm bij zitten.


Vacht & nagelverzorging

Het is belangrijk om iedere dag goed naar je konijnen te kijken. Gedragen ze zich normaal of zie je rare dingen zoals wondjes, minder eetlust enz. Bel dan een dierenarts! Verder is verzorging van de vacht en nagels ook belangrijk, want zo hou je een konijn gezond.

Vachtverzorging

De meeste konijnen hebben een normale korte vacht, deze heeft over het algemeen geen verzorging nodig. Alleen in de rui periode kun je met vochtige doek over de vacht heen gaan zodat de lossen haren loslaten.

Heb je toch gekozen voor een langharig konijn zoals een teddy of angora konijn? Dan moet je ze iedere week de juiste vachtverzorging geven. Dit houdt in dat je ze iedere week minimaal 1x moet borstelen om klitten tegen te gaan en de vacht netjes te knippen/scheren als deze te lang word.

Vacht wassen

De vacht van een konijn hoef je nooit te wassen! Ze vinden dat ook helemaal niet leuk trouwens… Heeft je konijn diarree of een vieze kont? Dan is een kontbadje wel aan te raden, dit betekend een teiltje met een klein laagje lauw water. Dit is zeer belangrijk om schoon te houden omdat je anders kans hebt op Myasis (de madenziekte). Zorg er wel voor dat je konijn geheel droog is als ze buiten wonen! Anders kunnen ze flink ziek worden.

Nagels

De nagels van konijnen groeien hun hele leven lang door. Konijnen die op een harde ondergrond zoals tegels leven of veel graven hebben over het algemeen al korte nagels. Hou dit toch altijd goed in de gaten, zeker de wolf klauwtjes die een de voorpoten zitten. Deze staan niet op de grond en groeien dus wel gewoon door, soms zo lang dat ze terug groeien in de poot.

Vind je nagels knippen zelf eng? Of vind je het knippen/wassen van je cavia lastig?

Ook dit kan ik voor je doen! Klik hieronder voor meer informatie:


Dagelijkse & wekelijkse verzorging

Het is natuurlijk de bedoeling dat je goed voor je konijnen zorgt, maar welke verzorging komt daar nou eigenlijk bij kijken? Hieronder kun je lezen welke verzorging je konijnen nodig hebben.

 

Dagelijkse verzorging

Dagelijkse verzorging Uitleg
Voeren Konijnen hebben de hele dag voeding nodig (vooral hooi!) Het is dan ook van groot belang dat je ze iedere dag hooi, brok en eventueel wat groente geeft. Geef ze liever 2 of 3x per dag eten.
Water geven Konijnen moeten de hele dag water kunnen drinken. Zorg er dus voor dat ze dit altijd tot hun beschikking hebben in een bakje of drinkfles. Een bakje heeft de voorkeur!
Observeren Het is ontzettend belangrijk dat je iedere dag goed naar je konijnen kijkt en/of oppakt. Zo kun je goed zien of er wat mis is zoals bijvoorbeeld ziektes, allergiee├źn of dat de nagels niet te lang zijn.

Wekelijkse verzorging

Wekelijkse verzorging Uitleg
Huisvesting schoonmaken Konijnen zijn gelukkig erg schone en zindelijke dieren, je kan ze dan ook makkelijk aanleren om op een speciaal konijnen wc hun behoefte te laten doen. Je kan de bodembedekking eruit halen en eventueel schoonmaken met een schoonmaakmiddel, daarna goed uitspoelen met water. Tip: Urine vlekken krijg je goed weg met schoonmaakazijn (laten inweken en uitspoelen)
Voerbak & drinkfles schoonmaken Ook konijnen houden van schone voerbakjes en drink fles/bakjes. Maak deze ook iedere week even schoon. De voer & drinkbakjes kun je het beste in een sopje laten weken en erna afspoelen met water. . De drinkfles kun je goed schoonmaken met een flessenborstel of rijst en wat water, schudden en de rijst weer eruit halen. Dan is je fles superschoon!

Voeding

Konijnen eten in het wild veel gras, bladeren en kruiden. Het is dan ook belangrijk om het dieet van een konijn zo goed mogelijk aan te passen aan het diertje en zijn omgeving. Want wij als baasjes willen onze dieren maar al te graag verwennen! Heel begrijpelijk dat doe ik zelf ook… Maar ik krijg zovaak veel te dikke konijnen in de opvang binnen. Dit komt meestal door te weinig bewegingsruimte en/of veel te veel brokken. Ze krijgen dan sneller diarree en doordat ze zo dik zijn kunnen ze zichzelf niet schoonhouden en dus minder bewegen waardoor je in een cirkeltje terecht komt… Eindstand: Konijn valt dan niet af en word ongelukkig.

Dus hoe ziet een goed dieet voor een konijn eruit?

Brokken

Je hebt heel veel verschillende brokken te koop, kies vooral een brok die speciaal gemaakt is voor konijnen en het liefste 1 dezelfde brok. Als je gemengd voer gaat geven is de kans groot dat je lieve konijnen alleen de lekkere dingen eruit eten en dus niet al hun vitamines, mineralen enz. binnen krijgen, dat is natuurlijk niet de bedoeling!

De stelregel voor brok is dan ook:
20 gram brok per KG lichaamsgewicht
Hou er wel rekening mee dat te zware konijnen minder brokken moeten eten om af te vallen, deze regel geldt meer voor de konijnen die goed op gewicht zijn.

Je moet goed voeren met je ogen en gevoel. Merk je dat je konijn dikker wordt? Geef dan wat minder brok. Valt je konijn af met dezelfde hoeveelheid brok? Dan kan er iets aan de hand zijn en is het een goed idee om je dierenarts te bellen!

Je mag konijnen met een leeftijd tot 6 maanden onbeperkt brok geven, dit komt doordat ze nog in de groei zijn.
Hierna bouw je de brok hoeveelheid af en geef je ze dus de 20 gram brok per KG lichaamsgewicht.

Hooi

Ze moeten dan ook hooi de hele dag tot hun beschikking hebben. De tanden van konijnen blijven hun hele leven doorgroeien. Door hooi te eten slijt dit goed af en het is ook nog eens gezond voor hun dieet en hun spijsvertering. 

 

Groente & Fruit

Konijnen zijn (bijna) allemaal gek op groente en fruit en het liefst dan zo gevarieerd mogelijk. Is je konijn nog geen groente gewend? Bouw dit dan rustig op met kleine beetjes.

Geef niet al te veel fruit, meer als een traktatie want hier zit veel suiker in!

 

Snoepjes

Ook snoepjes vinden ze erg lekker maar ook hier moet je opletten dat je niet teveel geeft. Snoepjes bevatten veel suikers wat niet al te gezond is. Op het moment zijn er wel steeds meer gezonde snoepjes op de markt, vraag dit eens na bij je dierenwinkel in de buurt. Want van deze snoepjes mag je er dus gerust meer geven.

 

Kruiden

je mag een konijn dagelijks kruiden voeren, let wel op welke kruiden je geeft omdat deze allemaal een verschillende werking hebben. Bouw dit ook gewoon rustig op en kijk goed hoe je konijnen erop reageren.

Kruiden zijn een hele goede oplossing als je konijn gevoelige darmen heeft en dus niet goed tegen groentes kan.

Hieronder vindt je een gehele lijst wat je wel mag geven van groente, fruit en kruiden.

Groente Fruit En Kruidenlijst

Dit is alle basis informatie wat je moet weten over de verzorging van konijnen. Denk jij dat konijnen goed bij je zouden passen en kun je ze de zorg geven die ze nodig hebben?

Dan is het tijd voor eerst alle inkopen te doen voordat je konijnen kan aanschaffen. Klik hieronder voor de gehele lijst van basis benodigdheden: