Op deze pagina kun je alle algemene informatie over binnen konijnen vinden. Het is dan ook belangrijk om je eerst goed in te lezen over deze diertjes zodat je ze goed kan verzorgen en je er zelf ook veel plezier uit haalt. Als je toch nog vragen hebt kun je altijd contact opnemen met me, ik help je dan ook graag verder.
Huisvesting
Konijnen zijn de allerleukste huisdieren als ze heel veel ruimte tot hun beschikking hebben, dan kunnen ze heerlijk rennen, springen, graven & spelen. Een goede huisvesting is dan ook enorm van belang! Graag leg ik je hieronder uit wat de basis eisen zijn voor een goed konijnenleven.
In de winkels, online… Overal zijn superleuke hokken, kooien en rennen te koop. Maar wat is nou eigenlijk goed voor je konijn? Want het kan er wel mooi uitzien (zeker is dat belangrijk) maar je konijnen moeten zich er in thuis kunnen voelen. Het is heel erg belangrijk dat je ze genoeg ruimte geeft door bijvoorbeeld een ren te plaatsen of ze los te laten lopen in je tuin/huis.
Hoe meer ruimte, hoe beter! Hieronder de minimale afmetingen die je nodig hebt:
- Voor een klein konijn is dit 3 m²
- Voor een middelgroot konijn 5 m²
- Voor een groot konijn 8 m²
Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen!
Hoe meer ruimte, hoe beter!
Binnen huisvesten
Het is echt superleuk om je konijnen binnen te huisvesten! Konijnen zijn hele nieuwsgierige en schone dieren dus voor binnen in huis zijn ze ook leuk om als maatjes rond te hebben rennen. Je hebt dan ook verschillende opties om konijnen binnen te huisvesten.
Maar een goede basis is altijd hetzelfde! Denk hierbij aan meerdere wc'tjes, een "eigen" plek waar ze zich kunnen terugtrekken, genoeg eigen knaag materiaal & (als ze niet 24/7 loslopen) een grote en stevige ren.
Je moet voor jezelf beslissen hoe je ze in huis wilt laten wonen...
- Geef je ze een geheel eigen kamer
- Mogen ze de hele dag los door huis lopen
- Hebben ze een eigen grote ren
Je hebt dus in ieder geval genoeg leuke opties waardoor ze veel ruimte hebben en dus goed binnen zouden kunnen wonen!
Hou er wel rekening mee dat konijnen enorm van knagen houden... Werk daarom alle kabeltjes weg of zet stukken in je huis af. Konijnen zijn enorm slim en je kan ze ook echt wel opvoeden maar ga er nooit vanuit dat ze zich helemaal netjes gedragen (voor hun eigen veiligheid).
Huisvesting voorbeelden
Wat moet je vooral niet doen?
Konijnen zijn zeer atletische, nieuwsgierige en soms wat drukke beestjes. Dit maakt ze zo leuk!
Helaas denken veel mensen dat een konijn heel gelukkig is in zo'n kooi... Maar niks is minder waar! Vaak merk je dat konijnen gedragsproblemen krijgen wat vrij logisch is. In zo'n kooi is er amper bewegingsruimte, helemaal niks te doen (ze kunnen niet graven, rennen enz.) en er zijn dus erg weinig prikkels. Dit is echt absoluut niet hoe het moet!
Als basis kan zo'n kooi natuurlijk wel (of gebruik alleen de onderbak). Maar verder zijn deze kooien ver van ideaal...
Hoe moet het dan wel?
Zoals hierboven vernoemd staat zijn konijnen enorm nieuwschierig en houden ze van bewegen! Zorg er dus ook voor dat ze genoeg ruimte hebben!
Zorg voor genoeg speelgoed (tunnels, knaaghout, obstakels, spelletjes enz.) zodat ze de hele dag lekker bezig kunnen zijn.
Zorg voor meerdere voederplekken (hooiruiven, voerbakken enz.) en zet ook minstens 1 á 2 wc'tjes neer en hou deze goed schoon. Zo blijven je konijnen goed zindelijk!
De foto's die je hier ziet zijn van mensen die de konijnen in huis hebben wonen. De foto's zijn naar mij doorgestuurd zodat ik jou genoeg ideeën kan geven over je de huisvesting van je konijnen kan maken. Oja, alle konijnen die je hier op de foto's ziet lopen ook los door huis, dus dit zijn de tijdelijke verblijven als de baasjes werken zijn. Cool hea?!
Vacht & nagelverzorging
Het is belangrijk om iedere dag goed naar je konijnen te kijken. Gedragen ze zich normaal of zie je rare dingen zoals wondjes, minder eetlust enz. Bel dan een dierenarts! Verder is verzorging van de vacht en nagels ook belangrijk, want zo hou je een konijn gezond.
Vachtverzorging
De meeste konijnen hebben een normale korte vacht, deze heeft over het algemeen geen verzorging nodig. Alleen in de rui periode kun je met vochtige doek over de vacht heen gaan zodat de lossen haren loslaten.
Heb je toch gekozen voor een langharig konijn zoals een teddy of angora konijn? Dan moet je ze iedere week de juiste vachtverzorging geven. Dit houdt in dat je ze iedere week minimaal 1x moet borstelen om klitten tegen te gaan en de vacht netjes te knippen/scheren als deze te lang word.
Vacht wassen
De vacht van een konijn hoef je nooit te wassen! Ze vinden dat ook helemaal niet leuk trouwens… Heeft je konijn diarree of een vieze kont? Dan is een kontbadje wel aan te raden, dit betekend een teiltje met een klein laagje lauw water. Dit is zeer belangrijk om schoon te houden omdat je anders kans hebt op Myasis (de madenziekte).
Nagels
De nagels van konijnen groeien hun hele leven door! Als je konijnen binnen wonen leven ze op een zachte ondergrond waar de nagels dus niet op slijten. Het is dan ook van groot belang ze goed bij te houden door ze te knippen.
Vind je nagels knippen zelf eng? Of vind je het knippen/wassen van je konijn lastig?
Ook dit kan ik voor je doen! Klik hieronder voor meer informatie:
Dagelijkse & wekelijkse verzorging
Het is natuurlijk de bedoeling dat je goed voor je konijnen zorgt, maar welke verzorging komt daar nou eigenlijk bij kijken? Hieronder kun je lezen welke verzorging je konijnen nodig hebben.
Dagelijkse verzorging
Dagelijkse verzorging | Uitleg |
---|---|
Voeren | Konijnen hebben de hele dag voeding nodig (vooral hooi!) Het is dan ook van groot belang dat je ze iedere dag hooi, brok en eventueel wat groente geeft. Geef ze liever 2 of 3x per dag eten. |
Water geven | Konijnen moeten de hele dag water kunnen drinken. Zorg er dus voor dat ze dit altijd tot hun beschikking hebben in een bakje of drinkfles. Een bakje heeft de voorkeur! |
Observeren | Het is ontzettend belangrijk dat je iedere dag goed naar je konijnen kijkt en/of oppakt. Zo kun je goed zien of er wat mis is zoals bijvoorbeeld ziektes, allergieeën of dat de nagels niet te lang zijn. |
Wekelijkse verzorging
Wekelijkse verzorging | Uitleg |
---|---|
Huisvesting schoonmaken | Konijnen zijn gelukkig erg schone en zindelijke dieren, je kan ze dan ook makkelijk aanleren om op een speciaal konijnen wc hun behoefte te laten doen. Je kan de bodembedekking eruit halen en eventueel schoonmaken met een schoonmaakmiddel, daarna goed uitspoelen met water. Tip: Urine vlekken krijg je goed weg met schoonmaakazijn (laten inweken en uitspoelen) |
Voerbak & drinkfles schoonmaken | Ook konijnen houden van schone voerbakjes en drink fles/bakjes. Maak deze ook iedere week even schoon. De voer & drinkbakjes kun je het beste in een sopje laten weken en erna afspoelen met water. . De drinkfles kun je goed schoonmaken met een flessenborstel of rijst en wat water, schudden en de rijst weer eruit halen. Dan is je fles superschoon! |
Voeding
Konijnen eten in het wild veel gras, bladeren en kruiden. Het is dan ook belangrijk om het dieet van een konijn zo goed mogelijk aan te passen aan het diertje en zijn omgeving. Want wij als baasjes willen onze dieren maar al te graag verwennen! Heel begrijpelijk dat doe ik zelf ook… Maar ik krijg zovaak veel te dikke konijnen in de opvang binnen. Dit komt meestal door te weinig bewegingsruimte en/of veel te veel brokken. Ze krijgen dan sneller diarree en doordat ze zo dik zijn kunnen ze zichzelf niet schoonhouden en dus minder bewegen waardoor je in een cirkeltje terecht komt… Eindstand: Konijn valt dan niet af en word ongelukkig.
Dus hoe ziet een goed dieet voor een konijn eruit?
Brokken
Je hebt heel veel verschillende brokken te koop, kies vooral een brok die speciaal gemaakt is voor konijnen en het liefste 1 dezelfde brok. Als je gemengd voer gaat geven is de kans groot dat je lieve konijnen alleen de lekkere dingen eruit eten en dus niet al hun vitamines, mineralen enz. binnen krijgen, dat is natuurlijk niet de bedoeling!
De stelregel voor brok is dan ook:
20 gram brok per KG lichaamsgewicht
Hou er wel rekening mee dat te zware konijnen minder brokken moeten eten om af te vallen, deze regel geldt meer voor de konijnen die goed op gewicht zijn.
Je moet goed voeren met je ogen en gevoel. Merk je dat je konijn dikker wordt? Geef dan wat minder brok. Valt je konijn af met dezelfde hoeveelheid brok? Dan kan er iets aan de hand zijn en is het een goed idee om je dierenarts te bellen!
Je mag konijnen met een leeftijd tot 6 maanden onbeperkt brok geven, dit komt doordat ze nog in de groei zijn.
Hierna bouw je de brok hoeveelheid af en geef je ze dus de 20 gram brok per KG lichaamsgewicht.
Hooi
Ze moeten dan ook hooi de hele dag tot hun beschikking hebben. De tanden van konijnen blijven hun hele leven doorgroeien. Door hooi te eten slijt dit goed af en het is ook nog eens gezond voor hun dieet en hun spijsvertering.
Groente & Fruit
Konijnen zijn (bijna) allemaal gek op groente en fruit en het liefst dan zo gevarieerd mogelijk. Is je konijn nog geen groente gewend? Bouw dit dan rustig op met kleine beetjes.
Geef niet al te veel fruit, meer als een traktatie want hier zit veel suiker in!
Snoepjes
Ook snoepjes vinden ze erg lekker maar ook hier moet je opletten dat je niet teveel geeft. Snoepjes bevatten veel suikers wat niet al te gezond is. Op het moment zijn er wel steeds meer gezonde snoepjes op de markt, vraag dit eens na bij je dierenwinkel in de buurt. Want van deze snoepjes mag je er dus gerust meer geven.
Kruiden
je mag een konijn dagelijks kruiden voeren, let wel op welke kruiden je geeft omdat deze allemaal een verschillende werking hebben. Bouw dit ook gewoon rustig op en kijk goed hoe je konijnen erop reageren.
Kruiden zijn een hele goede oplossing als je konijn gevoelige darmen heeft en dus niet goed tegen groentes kan.
Hieronder vindt je een gehele lijst wat je wel mag geven van groente, fruit en kruiden.