Cavia’s en konijnen zijn echte groepsdieren, dit betekend dat ze het erg fijn vinden om met soortgenoten samen te leven. Want eerlijk… Hoe leuk is het als ze lekker tegen elkaar aan liggen, samen spelen en zoveel liefde voor elkaar hebben. Dit kunnen wij als baasjes dan ook nooit vervangen hoeveel tijd, liefde & lekkernijen (Ja… omkopen haha) we ze ook geven.

Je ziet dan ook bij veel dieren die alleen leven voor een lang(ere) tijd dat ze ander gedrag kunnen gaan tonen zoals tralie knagen, ijsberen of agressief/angstig reageren.

Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus als opvang raad ik altijd aan om je lieve konijn of cavia met minstens 1 soortgenoot te huisvesten.

Koppelservice

Waarom koppelen?

Koppelen is een erg belangrijk proces als je 2 of meerdere nieuwe dieren bij elkaar wilt zetten. Er zal een rangorde bepaling moeten plaatsvinden (1 is altijd de baas en de ander is onderdanig) en ze moeten elkaar leren kennen. Net zoals bij ons mensen vinden wij niet iedereen even aardig of moeten we iemand leren kennen.

Dit is bij cavia's en konijnen ook het geval, cavia's kunnen met elkaar communiceren d.m.v. geluiden, geuren en lichaamshouding en konijnen vooral door geuren en lichaamshouding. Je moet dus goed weten wat je doet en wat elke beweging, geluid en signaal betekend.

Een koppeling bouw je rustig op en is niet binnen een paar uur "klaar". Meestal duurt het minstens 1 week voordat je verbetering ziet in de situatie en er dus een leuk koppeltje of groep ontstaat. 

Wanneer heb je koppel hulp nodig?

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van gedrag en koppelen m.b.t. konijnen & cavia’s. Ik help je dan ook graag met je dieren zodat ze prettig samen kunnen leven zonder stress, spanning & ruzie.

Het kan dus zijn dat je thuis een onprettige situatie hebt met je dieren. Ze kunnen plots niet meer samen leven of je ervaart stress in je koppel/groep. Vaak zie je zelf niet wat er fout gaat en kun je dus hulp gebruiken. Daar kom ik om de hoek kijken, ik kijk graag met je mee naar de gehele situatie. Welke dieren heb je? Hoe is de huisvesting? En wil ik hun gedrag bestuderen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je 1 of meerdere dieren uit mijn opvang wilt adopteren maar die eerst aan je eigen dier(en) moet koppelen. Ook dit is gewoon mogelijk.


De Koppelvakantie

Wat houdt een koppelvakantie bij Het Zoekende Keuteltje in?

Het is de bedoeling dat als je ergens tegen aanloopt en mijn hulp wilt inschakelen je een berichtje stuurt met desbetreffende informatie, dit is  belangrijk om al van te weten zodat ik de situatie kan inschatten. De informatie die ik graag van te voren wil ontvangen is:
- Om welke dieren gaat het? (Geslachten, aantal, karakter & leeftijd)
- Hoelang jij al de eigenaar bent.
- Hebben ze eerst ergens anders gewoond/ andere huisvesting?
- Hoe de huisvesting bij jou thuis is (het liefst incl. foto & afmetingen)
- Hebben de dieren (al samen) een verleden? 
- Waar loopt het mis? Wat is jezelf opgevallen?
- Wat heb jezelf al aan de situatie gedaan?

Ik ga dan ook graag met deze informatie aan de slag! We spreken een dag en tijd af zodat je, je eigen dier(en) kan brengen. Ik vul van te voren een formulier in met alle gegevens die ik nodig heb van je dieren voor een zo goed mogelijke verzorging in de koppelvakantie.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat ik je op de hoogte ga houden van het verloop. Ik stuur je updates door middel van uitleg, foto’s en filmpjes.

Hoelang duurt een koppelvakantie?

Van te voren kan ik nooit zeggen hoelang een koppeling gaat duren. Dit ligt geheel aan de situatie en de dieren zelf. Voor mij is het dan ook erg belangrijk dat de koppeling goed gebeurd en je uiteindelijk een fijn koppel/groep mee naar huis kunt nemen waar er een goede harmonie is.

Als de koppeling gelukt is

Als de koppelvakantie gelukt is mogen ze weer naar huis. Ik geef je van te voren al tips wat je als voorbereiding thuis kan doen.
Ik snap dat het heel erg spannend kan zijn daarom hou ik graag (zeker de eerste dagen) graag contact met je voor eventuele vragen & tips.

Wat kost een koppelvakantie?

Koppelvakantie per dag €25,00
Inclusief: Hooi, huisvesting, bodembedekking, groente, kruiden, enz.
Dagelijkse updates D.m.v. beeldmateriaal & uitleg

Koppelvakantie formulier

Hieronder zie je het formulier dat ik gebruik in de opvang. Lees deze gerust eens door, voor eventuele vragen kun je altijd contact opnemen.
Let op: Het Zoekende Keuteltje vult het fomulier in.

Koppelvakantie

Koppelservice aanvragen
Hier zie je een aantal leuke koppels en groepen die gekoppeld zijn in onze opvang.