Op deze pagina kun je alle algemene informatie over cavia’s vinden. Het is dan ook belangrijk om je eerst goed in te lezen over deze diertjes zodat je ze goed kan verzorgen en je er zelf ook veel plezier uit haalt. Als je toch nog vragen hebt kun je altijd contact opnemen met me, ik help je dan ook graag verder.

Huisvesting

Cavia's houden van veel ruimte, ik wil dan toch echt nog eens herhalen: Hoe meer ruimte, hoe beter!
Je hebt dan ook veel verschillende opties om je cavia's te huisvesten hoe je dat zelf wilt.
De minimale afmetingen die 2 cavia's nodig hebben zijn 1.20 m X 55 cm. Voor iedere cavia die erbij komt moet je er 30 cm extra bij tellen.

 

Binnen huisvesten

Cavia's zijn erg gezellige dieren die makkelijk in huis te houden zijn, ze laten zich graag horen en houden van aandacht. Daarnaast zijn er talloze opties om een leuke kooi, flat of hok voor ze te kopen/maken. Maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ik leg ze hieronder dan ook graag voor je uit:

Zorg ervoor dat je cavia's van de grond afstaan, het zijn vluchtdieren en vinden alles eng wat boven ze staat. Probeer ze dan ook op een tafel te zetten of maak een leuke flat met meerdere verdiepingen zodat ze hoger kunnen gaan zitten als ze dat willen. Huisjes en verstopplekjes helpen ook zodat ze zich kunnen terugtrekken als ze zich niet veilig voelen. Het zijn en blijven toch vluchtdieren.

Daarnaast kunnen cavia's heel slecht tegen tocht. Ze kunnen hier erg ziek van worden met de dood tot gevolg. Probeer ze dus ergens te plaatsen in huis waar ze niet in de buurt van een raam/deur staan.

Ook warmte is een probleem, doordat ze niet kunnen zweten komen ze dus moeilijk hun warmte kwijt, dit gebeurd door de voetzolen en de oren. Zet ze dus niet achter een raam of ergens op een plek waar de zon komt. Je kan dit ook oplossen met gordijnen, rolluiken enz.

Als je dan opzoek gaat naar een leuke huisvesting voor je cavia's kun je het beste zorgen dat ze veel ruimte krijgen. Cavia's zijn geen echte springers/klimmers dus let op dat de trappen niet te stijl zijn. Ze kunnen best traplopen en meerdere verdiepingen is best een optie maar zorg dan dat er latjes op de trappen zitten zodat ze zich kunnen afzetten. 

Ook vinden ze het erg leuk om heel hard te kunnen rennen, zorg er dus voor dat je niet alleen ruimte hebt in de hoogte maar ook in de lengte. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een ren aan je kooi vast te maken of een grote deken neer te leggen, ze vinden de vloer meestal te glad dus hier zullen ze niet snel vanaf lopen.

 

Buiten huisvesten

Cavia's kunnen het hele jaar buiten zitten, ze zijn wel wat gevoeliger dus je moet met een aantal dingen extra rekening houden.

Als je cavia's buiten wilt huisvesten is het belangrijk dat je een goeie omheining hebt zodat je cavia's er niet uit kunnen en andere dieren er niet in. Gebruik dus stevige rekken/gaas (knaagbestendig) met niet te brede spijlen dat er dieren tussen passen. Ook zou je kunnen denken aan een zijl of doek tegen de wind. Daarnaast houden ze niet zo erg van regen en kunnen roofdieren over de omheining klimmen. Het is dus een optie om een handig dak te maken dat (gedeeltelijk) dicht is.

Ik raad je dan ook aan om je cavia's tegen de avond op te sluiten, de meeste roofdieren zijn dan actief. Een groot hok met eventuele verdiepingen is altijd goed. Zorg er wel voor dat je cavia's niet direct op de grond zitten want dit is veel te koud.

Als je dan een ren voor ze hebt kun je die leuk aankleden met leuke huisjes, buizen, groenteslingers, hooiruiven enz. Het is dan net een kleine speeltuin! Het voordeel hiervan is dat ze zich kunnen verstoppen en dus wat meer door de ren heen zullen lopen. 

Huisvesting ideeën 

Waar moet je rekening mee houden?

- Ook cavia's hebben veel ruimte nodig! Ze houden enorm van rondlopen, springen en scharrelen.

- Omdat cavia's vluchtdieren zijn hebben ze schuilplekken nodig! Denk hierbij aan: Tunnels, huisjes enz. Hoe meer huisjes hoe zelfverzekerder zich zullen voelen en dus meer zullen gaan rondlopen. 

- Genoeg plekken waar eten te vinden is. Zoals meerdere hooiruiven, voerbakjes en verspreid de groentes eens, dan hebben ze wat te doen.

- Je kan cavia's zowel binnen als buiten huisvesten. Het is maar net wat je zelf leuker/fijner vindt.

- Zorg er wel voor dat ze buiten een goed nachthok hebben i.v.m. de kou en ze niet in de volle zon zitten!

- Let ook op met je cavia's buiten houden dat er geen cavia's uit de ren kunnen en geen andere dieren bij je cavia's kunnen (marter, roofvogel, vos enz.)

- Zet je cavia's nooit op de tocht! Ze zijn extreem gevoelig, zo ook over longontsteking of een flinke verkoudheid.



Vacht & nagelverzorging

De verzorging van je cavia's is natuurlijk ontzettend belangrijk om ze gezond te houden. Je moet natuurlijk iedere dag goed naar je cavia's kijken om te kunnen zien hoe ze zich voelen. Eten ze minder goed, hebben ze diarree, bewegen ze minder? Bel dan sowieso je dierenarts.

 

Vachtverzorging

Je hebt veel verschillende rassen waar je uit kan kiezen. Het gaat erom wat jezelf leuk vind en welk ras bij je past. Ik wil je graag een korte uitleg geven over de verzorging van verschillende soorten cavia's.

 

Cavia's met een korte vacht

Je hebt veel verschillende cavia's die een korte vacht hebben. Zoals gladhaar, borstel en rex & teddy cavia's.
Deze cavia's zijn makkelijk in de verzorging, zeker als je erover denkt om ze buiten te houden. Je hoeft hun vacht niet te borstelen of te knippen. Handig dus! Zo blijft er geen viezigheid in hangen (hooi, zaagsel, modder enz).

 

Cavia's met een lange vacht

Cavia's met een langere vacht hebben over het algemeen een rustiger karakter. Ook deze cavia's kun je net zoals kortharige buiten houden maar je moet ze iets meer verzorgen. Ik raad dan ook aan om de vacht net boven de grond af te knippen, zo blijft er geen vuil in hangen (dit hoeft maar 2 á 3x per jaar). Ook het borstelen van deze vacht valt echt reuze mee maar je moet het wel bijhouden. Laat je cavia hier dan ook goed aan wennen en bouw de verzorgingstijd rustig op.

 

Vacht wassen

Je hoeft de vacht van een cavia over het algemeen niet te wassen, dit vinden ze trouwens ook helemaal niet zo leuk hoor. Er zijn natuurlijk wat uitzonderingen zoals een hele vieze vacht maar cavia's hebben van zichzelf een beschermlaagje op hun vacht wat ze beschermd tegen kou, tocht, regen enz. Dus voor buiten cavia's is dat beschermlaagje erg belangrijk. Als je ze dan gaat wassen met shampoo is dit beschermlaagje weg, niet handig als het wat kouder en natter wordt buiten.

Wil je toch je cavia graag wassen? Zorg dat je dit met speciale shampoo voor knaagdieren doet en je ze achteraf heel erg goed droogt (zeker als ze naar buiten moeten!) anders hebben ze een grote kans op een longontsteking wat voor een cavia een dodelijke afloop kan hebben. Dit drogen doe je met handdoeken en een föhn.

 

Nagels

Nagels van cavia's groeien hun hele leven door, net zoals bij mensen. Het is dan ook belangrijk dat je ze goed bijhoud door steeds een puntje eraf te knippen. Als je dit niet doet groeien ze door en gaan de teentjes of zelfs de pootjes helemaal scheef staan. Cavia's die buiten leven slijten hun eigen nagels meestal af aan de grond.

Vind je nagels knippen zelf eng? Of vind je het knippen/wassen van je cavia lastig?

Dit kan ik voor je doen! Klik hieronder voor meer informatie:


Dagelijkse & wekelijkse verzorging

Het is natuurlijk de bedoeling dat je goed voor je cavia's zorgt, maar welke verzorging komt daar nou eigenlijk bij kijken?
Hieronder kun je lezen welke verzorging je cavia's moet geven.

 

Dagelijkse verzorging

Dagelijkse verzorging Uitleg
Voeren Cavia’s hebben iedere dag voeding nodig. Het is dan ook van groot belang dat je ze iedere dag hooi, brok en groente geeft. Geef ze liever 2 of 3x per dag eten. Een cavia die niet is ziek en moet naar de arts!
Water geven Ook moeten cavia's de hele dag water kunnen drinken. Zorg er dus voor dat ze dit altijd tot hun beschikking hebben in een bakje of drinkfles.
Observeren Het is ontzettend belangrijk dat je iedere dag goed naar je cavia's kijkt en/of oppakt. Zo kun je goed zien en voelen of ze gezond zijn.

Wekelijkse verzorging

Wekelijkse verzorging Uitleg
Huisvesting schoonmaken Cavia's zijn geen zindelijke diertjes... Ze poepen en plassen overal waar ze zijn. Zorg dus dat ze een schone leefomgeving hebben, vooral in de zomer (i.v.m. maden en vliegen). Je kan de bodembedekking eruit halen en eventueel schoonmaken met een schoonmaakmiddel, daarna goed afspoelen met water. Tip: Urine vlekken krijg je goed weg met schoonmaakazijn (laten inweken en afspoelen)
Voerbak & drinkfles schoonmaken Zoals hierboven al staat zijn ze niet zindelijk, de kans dat ze hun voer en drinkbakjes vies maken is dan ook erg groot. Hou deze schoon door ze in een sopje in te weken. De drinkfles kun je goed schoonmaken met een flessenborstel of rijst en water, schud de fles op en neer en zorg erna dat je de fles goed omspoelt.

Voeding

Brokken

Cavia's staan erom bekend dat ze heel veel kunnen eten! Maar wat is nou het beste voor je kleine vreetzakje(s)? Een gevarieerd dieet is dan ook erg belangrijk. Hou rekening met onderstaande dingen:

Ze kunnen, net als wij mensen, geen vitamine C aanmaken. Het is dan ook van groot belang dat ze dit via hun voeding binnen krijgen, dit betekend dat je brokken moet geven die speciaal voor cavia’s zijn. Je kan een cavia dus geen konijnenvoer geven! Een volwassen cavia mag zo'n 30 tot 40 gram brok hebben op 1 dag. Het vitamine C gehalte zou je nog kunnen aanvullen met eventuele vitamine C tabletjes. Als een cavia niet voldoende Vitamine C binnen krijgt, kunnen ze kans hebben op een verlaagde weerstand en kan je cavia ziek worden. Dit kan zich uiten in schurft, schimmel enz.

Je hebt dan ook nog verschil in normale brok en gemengd voer. Net zoals wij mensen houden ze van lekkere dingen, ik raad dan ook aan om normale korrel te voeren. Op deze manier kunnen ze niet kieskeurig zijn om alle lekkere dingen eruit te eten en de rest te laten staan. Dan krijgen ze toch alle vitamines binnen die ze nodig hebben.

 

Hooi

Hooi is voor cavia's ontzettend belangrijk en moeten dit de hele dag tot hun beschikking hebben! De tanden van cavia's blijven hun hele leven doorgroeien. Door hooi te eten slijt dit goed af en het is ook nog eens gezond voor hun dieet en spijsvertering. 

 

Groente & Fruit

En het lekkerste voor het laatst... Groenvoer! Hier kunnen ze bijna kilo's van weg eten op een dag. Je zal vanzelf merken dat ze er gek op zijn want ze zullen je ervoor wakker maken! Let wel op, als ze nog geen groente of fruit gewend zijn bouw dit rustig op: over de dag verdeeld en in kleine stukjes. Als ze geen diarree ervan krijgen kun je ze steeds wat meer geven. Een paar voorbeelden van groente en fruit wat ze heerlijk vinden:
Witlof, paprika, wortel(groen), komkommer, sla (niet te veel), andijvie, appel, peer.

Geef niet al te veel fruit want hier zit veel suiker in, ze mogen het af en toe best hebben als traktatie of als afwisseling.

Hieronder vindt je een gehele lijst wat je wel mag geven van groente, fruit en kruiden.

Groente Fruit En Kruidenlijst

Dit is alle basis informatie wat je moet weten over de verzorging van cavia's. Denk jij dat cavia's goed bij je zouden passen en kun je ze de zorg geven die ze nodig hebben?

Dan is het tijd voor eerst alle inkopen te doen voordat je cavia’s kan aanschaffen. Klik hieronder voor de gehele lijst van basis benodigdheden: