Cavia's

Cavia’s zijn superleuke, gezellige, nieuwsgierige en sociale diertjes. Het is dan ook erg belangrijk, omdat het groepsdieren zijn,  je minstens een koppeltje van 2 of meer cavia's hebt want hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Daarnaast heb je ook nog eens heel veel verschillende rassen en kleuren, je ziet dan ook de leukste en grappigste cavia’s voorbij komen.

Stel je hebt nog helemaal geen cavia’s of je hebt er maar 1 en je wilt heel graag een koppel of meer. Wat is dan het handigste qua geslacht om bij elkaar te zetten? Het is dan ook belangrijk om je goed in te lezen want ook cavia’s hebben een rangorde, je zal altijd een dominante (de baas) cavia hebben en een onderdanige (deze staat onderaan in de rang). Dat is helemaal niet erg, dit is juist heel erg natuurlijk gedrag! Hieronder leg ik je dan ook graag alles uit wat je moet weten over welke cavia's je goed bij elkaar kan huisvesten.

Zoals hierboven al staat zijn cavia's echt groepsdieren, het is dan ook belangrijk dat je minstens 2 cavia's hebt zodat ze gezellig kunnen hebben. Gelukkig zijn cavia's erg sociaal en zijn ze makkelijk te koppelen, ze hebben een specifieke rangorde waardoor je ook makkelijk een koppel of groepje kan maken.

 

Zeugen zijn vrouwtjes cavia's, ze zijn dan ook erg leuk om als groepje bij elkaar te zetten. Meestal is 1 dame de baas in de groep en de rest volgt. Geen zorgen, dames kunnen het (meestal) erg goed met elkaar vinden. Zeugjes hebben wel een bronstcyclus dit betekend dat ze 1x in de 16 dagen bereid zijn om te paren en dus ander gedrag kunnen vertonen. Ze kunnen dan brommend rondlopen en willen dan graag op de andere cavia's springen. Geen zorgen! Dit is normaal cavia gedrag en duurt meestal rond de 20 tot 24 uur. Wat zou kunnen helpen als je dames hier last van hebben is een gecastreerde beer erbij zetten, dit kan de rust in je groep brengen.

 

Beren zijn mannetjes cavia's, ook deze kunnen prima met z'n tweeën of in een groep functioneren. Er is dan net zoals bij zeugjes een duidelijke rangorde waar 1 beer duidelijk de baas is.  Het ligt natuurlijk ook deels aan de karakters of het klikt maar zoals in veel opvangen zitten ze vaak al samen en is het een goede match. 

Hou er rekening mee als je 2 of meerdere beren samen wilt huisvesten je wat meer ruimte nodig hebt. 

Castraten zijn gecastreerde mannetjes. Je kan castraten bijvoorbeeld bij een groep dames plaatsen om de rust te bewaren of je kan 1 castraat bij een of meerdere beertjes zetten. Over het algemeen zijn gecastreerde beren rustiger van karakter omdat ze geen last hebben van hun hormonen.

We raden je wel aan om maar 1 castraat bij 1 of meerdere zeugen te zetten, dit komt omdat meerdere castraten toch ruzie kunnen krijgen over de zeugjes. Of je moet al heel veel zeugen en ruimte hebben dan wil het nog wel eens lukken om meerdere castraten aan je groep toe te voegen.

Wist je dat jonge cavia's al met vacht en open oogjes geboren worden? Ongeveer 15 minuten na de geboorte lopen ze al rond en na een paar uur eten ze al wat voer mee! Zeugjes zijn zo'n 2 maanden zwanger en de jonge cavia's mogen vanaf 4 weken oud, verhuizen naar een ander huisje.

Let op: Jonge beren mogen vanaf 3/4 weken of 300 gram al bij mama weg, ze zijn vroeg vruchtbaar en kunnen dus al op jonge leeftijd voor nakomelingen zorgen.

Jonge cavia's zijn erg leuk om te zien met hun grote oortjes en bolle buikjes. Ze zijn dan ook makkelijk te koppelen aan andere cavia's doordat ze onder aan de rang staan. Een jong beertje kun je makkelijker koppelen aan een oudere beer en  jonge zeugjes komen gemakkelijk mee in een groep.

Let wel op dat als je een jonge cavia wilt je zeker bent van de leeftijd! Vaak worden ze te jong verkocht wat niet goed is voor hun gezondheid. Ze hebben echt nog wel moedermelk nodig om te groeien. Ook in onze opvang hebben wij af en toe jong(ere) cavia’s die een huisje zoeken, onze jonge beestjes worden uitstekend verzorgt zoals de rest van de dieren. Bij ons in de opvang mogen ze dan ook echt pas met de juiste leeftijd verhuizen, zijn ze groente gewend en worden al tam gemaakt. Jonge dieren uit mijn opvang zijn dan ook al een stuk gezonder en sterker!

 

Wil je meer te weten komen over de verzorging van je cavia's? Denk hierbij aan:

  • Huisvesting (buiten en binnen)
  • verzorging van de vacht en nagels
  • Dagelijkse verzorging
  • Wekelijkse verzorging
  • Voeding

Klik dan hieronder:

Dit is alle basis informatie wat je moet weten over de verzorging van cavia's. Denk jij dat deze leuke diertjes goed bij je zouden passen en kun je ze de zorg en liefde geven die ze nodig hebben? Dan is het tijd voor eerst alle inkopen te doen voordat je cavia’s kan adopteren.

Klik hieronder voor de gehele lijst van basisbenodigdheden voor je cavia's: