Cavia's zijn ontzettend leuke, nieuwsgierige en sociale dieren. Het is dan ook belangrijk dat je er minstens 2 hebt want dat vinden ze ontzettend gezellig, het zijn dan ook echte groepsdieren. Daarnaast heb je veel verschillende rassen. Van cavia's met een korte, lange of juist krullerige vacht en niet te vergeten in heel veel verschillende kleuren. 

Welke cavia's kunnen goed samen?

Zoals hierboven al staat zijn cavia's echt groepsdieren, het is dan ook belangrijk dat je minstens 2 cavia's hebt zodat ze gezellig tegen elkaar kunnen kletsen. Gelukkig zijn cavia's erg sociaal en zijn ze makkelijk te koppelen. Ze hebben een specifieke rangorde waardoor je ook makkelijk een groepje kan maken. Maar wat kun je dan het beste bij elkaar zetten?

 

Zeugjes
Zeugjes zijn vrouwtjes cavia's, ze zijn dan ook erg leuk om als groepje bij elkaar te kunnen zetten. Meestal is 1 dame de baas in de groep en de rest volgt. Geen zorgen, dames kunnen het (meestal) erg goed met elkaar vinden. Zeugjes hebben wel een bronstcyclus dit betekend dat ze 1x in de 16 dagen bereid zijn om te paren en dus ander gedrag kunnen vertonen. Ze kan dan brommend om de rest heen lopen en wilt op de andere cavia's springen. Geen zorgen! Dit is normaal cavia gedrag en duurt meestal rond de 20 tot 24 uur. Wat dan zou kunnen helpen is een gecastreerde beer erbij te zetten om de rust in de groep te bewaren.

Beren
Beren zijn mannetjes cavia's, ook deze kunnen prima met z'n tweeën of in een groep functioneren er is dan net zoals bij zeugjes een duidelijke rangorde. Het ligt natuurlijk ook deels aan de karakters of het klikt maar zoals in veel opvangen zitten ze vaak al samen en is het een goede match. 

Hou er rekening mee als je 2 beren samen wilt houden je wat meer ruimte nodig hebt, ook met een groep heb je ruimte nodig zodat ze allemaal hun eigen plekje hebben. Maar dan heb je wel een gezellige boel. Beren zijn over het algemeen ook wat gemoedelijker dan de dames.

Castraten
Castraten zijn gecastreerde mannetjes. Je kan castraten bijvoorbeeld bij een groep dames plaatsen om de rust te bewaren of je kan 1 castraat bij een of meerdere beertjes zetten. 

We raden wel aan om maar 1 castraat bij zeug(en) te zetten dit komt doordat de heren toch ruzie kunnen krijgen doordat de hormonen opspelen. Of je moet al heel veel zeugen en ruimte hebben dan wil het nog wel eens lukken om meer castraten aan je groep toe te voegen.

 

Jonge cavia's
Wist je dat jonge cavia's al met vacht en open oogjes geboren worden? Ongeveer 15 minuten na de geboorte lopen ze al rond en na een paar uur eten ze al wat voer mee! Zeugjes zijn zo'n 2 maanden zwanger en de jonge cavia's mogen al vanaf dat ze 4 weken oud zijn verhuizen naar een ander huisje.

Ze zijn dan ook erg leuk om te zien met hun grote oortjes en bolle buikjes. Jonge cavia's zijn dan ook erg makkelijk te koppelen aan andere cavia's doordat onder aan de rang staan. Een jong beertje kun je makkelijker koppelen aan een oudere beer en zeugjes komen gemakkelijk mee in een groep.

Let wel op dat als je een jonge cavia wilt je zeker bent van de leeftijd! Vaak worden ze te jong verkocht wat niet goed is voor hun gezondheid. Ze hebben echt nog wel moedermelk nodig om te groeien.


Huisvesting

Cavia's houden van veel ruimte, ik wil dan toch echt nog eens herhalen: Hoe meer ruimte, hoe beter!
Je hebt dan ook heel veel verschillende opties om je cavia's te huisvesten hoe je dat zelf wilt. De minimale afmetingen die 2 cavia's nodig hebben zijn 1.20 m X 55 cm. Voor iedere cavia die erbij komt moet je er 30 cm extra bij meten.

Binnen huisvesten
Cavia's zijn erg gezellige dieren die makkelijk in huis te houden zijn, ze laten zich graag horen en houden wel van aandacht. Daarnaast zijn er talloze opties om een leuke kooi, flat of hok voor ze te kopen of te maken. Maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Zorg ervoor dat je cavia's van de grond afstaan, het zijn vluchtdieren en vinden alles eng wat boven ze staat. Probeer ze dan ook op een tafel te zetten of maak een leuke flat met meerdere verdiepingen dat ze hoger kunnen gaan zitten als ze dat willen. Huisjes en verstopplekjes kunnen dan ook erg helpen zodat ze zich kunnen terugtrekken als ze zich niet veilig voelen.


Daarnaast kunnen cavia's heel slecht tegen tocht. Ze kunnen hier erg ziek van worden met de dood tot gevolg. Probeer ze dus ergens te plaatsen in huis waar ze niet in de buurt van een raam/deur staan.

Ook warmte is een probleem, doordat ze niet kunnen zweten komen ze dus moeilijk hun warmte kwijt. Dit gebeurd door de voetzolen en de oren. Zet ze dus niet achter een raam of ergens op een plek waar de zon komt. Je kan dit ook oplossen met gordijnen, rolluiken enz.

Als je dan opzoek gaat naar een leuke huisvesting voor je cavia's kun je het beste zorgen dat ze veel ruimte krijgen. Cavia's zijn geen echte springdiertjes dus let er op dat de trappen niet te stijl zijn. Ze kunnen best traplopen dus meerdere verdiepingen is best een optie maar zorg dan dat er latjes op de trap zitten zodat ze zich kunnen afzetten. 

Ook vinden ze het erg leuk om heel hard te kunnen rennen, zorg dus dat niet alleen ruimte hebt in de hoogte maar ook in de breedte. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een ren aan je kooi vast te maken of een grote deken neer te leggen, ze vinden de vloer meestal te glad dus hier zullen ze niet snel vanaf lopen.

Buiten huisvesten

Cavia's kunnen het hele jaar buiten zitten, ze zijn wel wat gevoeliger dus je moet met een aantal dingen rekening houden.

Als je cavia's buiten wilt houden is het belangrijk dat je een goeie omheining hebt. Zodat je cavia's er niet uit kunnen en andere dieren er niet in. Gebruik dus stevige rekken (knaagbestendig) en met niet te brede spijlen dat er dieren tussen passen. Ook zou je kunnen denken aan een zijl of doek tegen de wind. Ook houden ze niet zo erg van regen en kunnen roofdieren over de omheining klimmen. Het is dus een optie om een handig dak te maken dat gedeeltelijk dicht is i.v.m. regen.

We raden aan om je cavia's tegen de avond in te sluiten, de meeste roofdieren zijn dan actief. Een groot hok met eventueel verdiepingen is altijd goed. Zorg er wel voor dat de cavia's niet direct op de grond zitten want dit is veel te koud. 

Je kan de ren dan ook zo leuk maken als je zelf wilt, cavia's houden van verstoppen en voelen zich dan ook veiliger met verstopplekjes in de ren zoals buizen, huisjes enz. Hier kunnen ze dan doorheen rennen waardoor ze zich ook veiliger zullen voelen en de hele ren durven door te rennen.


Vacht & nagel verzorging

De verzorging van je cavia's is natuurlijk ontzettend belangrijk om ze schoon en gezond te houden. Je moet natuurlijk iedere dag goed naar je cavia's kijken om te kunnen zien hoe ze zich voelen. Eten ze minder goed, hebben ze diarree, bewegen ze minder? Bel dan sowieso je dierenarts.

 

Vachtverzorging
Je hebt veel verschillende rassen waar je uit kan kiezen. Het gaat erom wat jezelf leuk vind en welk ras bij je past. We willen je graag een korte uitleg geven over de vachtverzorging van cavia's.

Korte vacht
Je hebt veel verschillende cavia's die een korte vacht hebben. Zoals gladhaar, borstel en rex cavia's.
Deze cavia's zijn heel erg makkelijk in de verzorging, zeker als je erover denkt om ze buiten te houden. Je hoeft hun vacht niet te borstelen of te knippen. Handig dus! Zo blijft er geen viezigheid in hangen (hooi, zaagsel, modder enz).

Lange vacht
Cavia's met een langere vacht hebben over het algemeen een rustiger karakter. Ook deze cavia's kun je net zoals kortharige buiten houden maar je moet ze zeker iets meer verzorgen. Ik raad dan ook aan om de vacht net boven de grond af te knippen, zo blijft er geen vuil in hangen (dit hoeft maar 2 á 3x per jaar). Ook het borstelen van deze vacht valt echt reuze mee, het is belangrijk om je cavia's goed in de gaten te houden.

Vacht wassen
Je hoeft de vacht van een cavia over het algemeen niet te wassen, dit vinden ze trouwens ook helemaal niet zo leuk hoor. Er zijn natuurlijk wat uitzonderingen zoals een hele vieze vacht maar cavia's hebben van zichzelf een beschermlaagje op hun vacht wat ze beschermd tegen kou, tocht, regen enz. Dus voor buiten cavia's is dat beschermlaagje erg belangrijk.

Wil je toch je cavia graag wassen? Zorg dat je dit met speciale shampoo voor knaagdieren doet en je ze achteraf heel erg goed droogt (zeker als ze naar buiten moeten!) anders hebben ze een grote kans op een longontsteking wat voor een cavia een dodelijke afloop kan hebben.

Nagels
Nagels van cavia's groeien hun hele leven door net zoals bij mensen. Het is dan ook belangrijk dat je ze goed bijhoud door steeds een puntje eraf te knippen. Als je dit niet doet groeien ze door en gaan de teentjes of zelfs de pootjes helemaal scheef staan! Cavia's die buiten leven slijten hun eigen nagels meestal af aan de grond.

Vind je nagels knippen zelf eng? Of vind je het knippen/wassen van je cavia lastig?
Ook dit kan ik voor je doen! Kijk voor meer informatie bij onze diensten (trimservice)


Dagelijkse & wekelijkse verzorging

Het is natuurlijk de bedoeling dat je goed voor je cavia's zorgt, maar welke verzorging komt daar nou eigenlijk bij kijken? Hieronder kun je lezen welke verzorging je, je cavia's moet geven!

Dagelijkse verzorging Uitleg
Voeren Cavia's hebben natuurlijk voeding nodig om te kunnen leven, logisch toch? Het is dan ook van groot belang dat je ze iedere dag hooi, brok en eventueel wat groente geeft. Geef ze liever 2 of 3x per dag eten.
Water geven Ook moeten cavia's de hele dag water kunnen drinken. Zorg er dus voor dat ze dit altijd tot hun beschikking hebben in een bakje of drinkfles.
Observeren Het is ontzettend belangrijk dat je iedere dag goed naar je cavia's kijkt en/of oppakt. Zo kun je goed zien of er wat mis is zoals bijvoorbeeld ziektes, allergiee├źn of dat hun nagels niet te lang zijn.

Wekelijkse verzorging

Wekelijkse verzorging Uitleg
Huisvesting schoonmaken Cavia's zijn niet echt zindelijke diertjes... Ze poepen en plassen overal waar ze zijn. Zorg dus dat ze een schone leefomgeving hebben, vooral in de zomer (i.v.m. maden en vliegen). Je kan de bodembedekking eruit halen en eventueel schoonmaken met een schoonmaakmiddel, daarna goed uitspoelen met water. Tip: Urine vlekken krijg je goed weg met schoonmaakazijn (laten inweken en uitspoelen)
Voerbak & drinkfles schoonmaken Zoals hierboven al staat zijn ze niet zindelijk, de kans dat ze hun voer en drinkbakjes vies maken is dan ook erg groot. Hou deze schoon door ze in een sopje in te weken. De drinkfles kun je goed schoonmaken met een flessenborstel of rijst en wat water, schudden en de rijst weer eruit halen. Dan is je fles superschoon!

Voeding

Brokken
Cavia's staan erom bekend dat ze heel veel kunnen eten! Maar wat is nou het beste voor je kleine vreetzakje(s)?

Ze kunnen, net zoals wij mensen, zelf geen vitamine C aanmaken. Het is dan ook van groot belang dat ze dit via hun voeding binnen krijgen. Hiervoor is speciaal voer voor cavia's gemaakt waar dat in zit. Je kan een cavia dus geen konijnenvoer geven! Een volwassen cavia mag zo'n 30 tot 40 gram brok hebben op 1 dag. Het vitamine C zou je nog kunnen aanvullen met eventuele vitamine C tabletjes, druppels voor in het water werken niet.

Je hebt dan ook nog verschil in normale biks en gemengd voer. Net zoals ons houden we van lekkere dingen te eten, bij cavia's is dat net zo! We raden dan ook aan om normale korrel te voeren, zo kunnen ze niet kieskeurig zijn om alle lekkere dingen eruit te eten en de rest te laten staan. Op deze manier krijgen ze dus al hun vitamines binnen die ze nodig hebben.

Hooi
Hooi is voor cavia's net zo belangrijk! De tanden van cavia's blijft hun hele leven doorgroeien. Door hooi te eten slijt dit goed af. En het is ook nog eens gezond voor hun dieet en hun spijsvertering. Ze moeten dan ook hooi de hele dag tot hun beschikking hebben.

Groente & Fruit
En het lekkerste voor het laatst... Groenvoer! Hier kunnen ze bijna kilo's van weg eten op 1 dag. Je zal vanzelf merken dat ze er gek op zijn want ze zullen je ervoor wakker maken! Let wel op, als ze nog geen groente of fruit gewend zijn bouw dit rustig op. Over de dag verdeeld een beetje in kleine stukjes. Als ze geen diarree ervan krijgen kun je ze steeds wat meer geven. Een paar voorbeelden van groente en fruit wat ze heerlijk vinden:
Witlof, paprika, wortel(groen), komkommer, sla (niet te veel), andijvie, appel, peer

Geef niet al te veel fruit, meer als een traktatie want hier zit veel suiker in!

Snoepjes
Ook snoepjes vinden ze erg lekker maar ook hier moet je opletten dat je niet teveel geeft. In snoepjes bevatten ook veel suikers wat dus niet al te gezond is.


Dit is alle basis informatie wat je moet weten over de verzorging van cavia's. Denk jij dat cavia's goed bij je zouden passen en kun je ze de zorg geven die ze nodig hebben? Neem dan gerust eens contact met ons op voor alle leuke cavia's die bij ons in de opvang zitten.

 

Wil je alvast weten wat je allemaal voor ze moet kopen voor een goede start? Klik dan hieronder op: