Wat heb je eigenlijk allemaal nodig voordat je cavia's aanschaft? We helpen je graag op weg met behulp van deze boodschappenlijst.

Huisvesting

Product Informatie
Kooi 2 cavia's hebben een minimale ruimte nodig van 120 x 55 cm. Maar groter is natuurlijk veel beter. Denk hierbij aan een uitbreiding van een ren aan de kooi. Bij iedere cavia dat erbij komt tel je 30 cm erbij. Let op: een extra verdieping telt niet!
Hok Voor een hok gelden dezelfde afmetingen als hierboven staan beschreven. Cavia's zijn meestal geen geweldige klimmers dus met steile trapjes kunnen ze nog wel eens wat moeite hebben.
Ren Een ren kun je vastmaken aan je hok/kooi of los gebruiken voor in huis of je tuin. Let er wel op dat de spijlen niet te breed zijn.

Kooi accessoires

Product Informatie
Voerbak Een voerbak per 2 cavia's is voldoende. Het beste is een stenenvoerbak, deze kunnen ze niet zo makkelijk omvergooien.
Drinkfles Je hebt verschillende drinkflessen maar in principe zijn ze allemaal goed. Zorg voor een grotere drinkfles (ongeveer 320 ml) dan hebben ze genoeg water voor de gehele dag.
Hooiruif Cavia's moeten de hele dag door hooi kunnen eten, het is dan ook belangrijk dat dit de hele dag voor hun toegankelijk is. Gebruik een hooiruif die kan staan/hangen, zo kunnen ze het hooi niet vies maken door erin te gaan zitten en erover heen te popen/plassen.
Huisjes/verstopplekjes Cavia's vinden het geweldig om ergens op of in te kunnen zitten. Ze zijn vluchtdieren dus dit geeft hun een veilig gevoel. Je hebt huisjes, slaapzakken, buizen, hangmatten enz. Let op: Loopwielen/ballen zijn niet geschikt voor ze.
Knaagmateriaal Cavia’s zijn echte knaagdieren, ze hebben dus enorme behoefte om te knagen. Maar goed ook want zo slijten ze hun tanden goed af. Houten huisjes en speeltjes zijn altijd goed, daarnaast is hout van een fruit/wilgenboom ook een prima oplossing, zeker met de blaadjes er nog aan (niet gespoten natuurlijk). Let op: Knaagstenen zijn niet goed! Dit is zeer slecht voor de nieren, ze kunnen er erg ziek van worden.

Bodembeddeking

Product Informatie
Zaagsel Dit is zacht voor de pootjes en neemt goed het vocht op. Het kan wel wat stoffen dus haal je diertjes uit het hok als je nieuwe bodembedekking erin wilt doen.
Vlas Vlas is iets harder dan zaagsel en neemt wat slechter het vocht op. Je moet het dus wat vaker verschonen.
Hout korrels Deze korrels nemen heel erg goed het vocht op en stoffen niet. Het is wel wat harder voor hun pootjes en ik vraag me af of het wel lekker ligt... Als de korrels veel vocht hebben opgenomen vallen ze uit elkaar.
Papier korrels Papierkorrels zijn ontzettend fijn! Ze stoffen niet, nemen erg goed het vocht op en blijven compact waardoor schoonmaken makkelijker is. Alleen zijn deze korrels ook iets harder voor de pootjes.
Fleeceliners Dit zijn een soort fleecedekens speciaal voor cavia's. Ze zijn natuurlijk heerlijk zacht en makkelijk schoon te maken. Je klopt het vuil eraf en gooit ze in de wasmachine. Zorg dus wel dat je er genoeg hebt om te kunnen verschonen.
Stro Stro is niet geschikt voor cavia's! Omdat cavia's erg laag op hun pootjes staan zitten ze dus dichter bij de grond. Het stro kan dan gaan prikken in hun ogen, neus enz. waardoor er verwondingen kunnen ontstaan.

Voeding

Cavia's maken net zoals ons geen vitamine C aan, het is dus belangrijk dat je dit op een juiste manier aanvult! Als ze niet genoeg vitamine C binnen krijgen kunnen ze ernstig ziek worden.

Product Informatie
Brokken Brokken is van groot belang om te voeren aan je cavia's. Hier halen ze hun vitamine C uit die ze nodig hebben. Op de markt is er veel verschillend cavia voer te krijgen. Lees de etiketten eens goed door wat er allemaal inzit. Ik raad je aan om geen gemengd voer te kopen, ze eten dan alle lekkere dingen op en de rest laten ze liggen. Erg zonde van het voer en ze krijgen hun vitamines niet binnen. Gemengd voer kun je natuurlijk wel eens kopen als beloning of als variatie.
Hooi Hooi is het hoofdvoer voor cavia's, dit moeten ze dus de hele dag kunnen eten. Je hebt veel verschillende soorten hooi: Weidehooi, kruidenhooi en normaal hooi. Probeer eens uit wat je cavia lekker vind.
Groente Cavia's zijn echt dol op groente! Liefde gaat dan toch echt door de maag... Je kan dit dan ook onbeperkt geven want het is gezond voor ze. Zijn je cavia's dat nog niet gewend? Bouw het rustig op met iedere dag kleine beetjes te geven. Er zijn hele lijsten te vinden op internet wat ze wel en niet mogen hebben. In ieder geval gekookte groente en groente met een sausje erop mogen ze niet hebben.Er zijn hele lijsten te vinden op internet wat ze wel en niet mogen hebben. In ieder geval gekookte groente en groente met een sausje erop mogen ze niet hebben.
Fruit Fruit vinden ze ontzettend lekker maar geef het niet teveel. In fruit zitten veel suikers.
Snoepjes Je mag ze best eens wat lekkers geven maar doe ook dit niet teveel. Hier zitten ook veel suikers in.
Kruiden Kruiden zijn dan wel weer ontzettend gezond voor je cavia's. Dit kun je bestellen via speciale sites voor knaagdieren. Ook dit moet je rustig opbouwen en in kleine porties geven.

Verzorging

Product Informatie
Nagelknipschaar De nagels van cavia's groeien hun hele leven door, het is dan ook belangrijk om de nagels goed kort te houden. Dit doe je doormiddel met een speciaal nagelschaartje.
Vachtverzorging Sommige cavia rassen hebben een lange vacht. Deze zul je soms moeten kammen en knippen.
Download hier je boodschappenlijst en print hem uit voor als je naar de winkel gaat:

Zo! Dat is ongeveer alles wat je nodig hebt voor je nieuwe cavia's. Wil je toch nog wat meer weten? Klik hieronder voor meer informatie: