Koppelservice

Cavia's en konijnen zijn echt groepsdieren. Ze vinden het dan ook heel erg fijn om met een soortgenoot samen te zijn. Want eerlijk is eerlijk... Hoeveel we ook thuis zijn een cavia/konijn vriendje kunnen we nooit vervangen.

Ze hebben hun eigen taal die wij niet begrijpen en ook kunnen ze elkaar wassen, tegen elkaar aanliggen of samen ravotten. We zien bij cavia's en konijnen die alleen zitten dat ze gedragsproblemen kunnen krijgen.
Denk hierbij aan tralie knagen, agressief/angstig worden, ijsberen enz. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
Daarom raden we altijd aan om minstens 2 cavia's of konijnen te huisvesten.

Waarom koppelen?

Koppelen is een erg belangrijk proces als je 2 of meerdere nieuwe dieren bij elkaar wilt zetten. Er zal een rangorde bepaling moeten plaatsvinden (1 is altijd de baas en de ander is onderdanig) en ze moeten elkaar leren kennen. Net zoals bij ons mensen vinden wij niet iedereen even aardig of moeten we iemand leren kennen.

Dit is bij cavia's en konijnen ook het geval, cavia's kunnen met elkaar communiceren d.m.v. geluiden, geuren en lichaamshouding en konijnen vooral door geuren en lichaamshouding. Je moet dus goed weten wat elke beweging en geluid betekend. 

Een koppeling bouw je rustig op en is niet binnen een paar uur "klaar". Meestal gaat hier minstens 1 week inzitten voordat je ziet dat ze aan elkaar gewend zijn.

Wanneer heb je koppel hulp nodig?

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van gedrag en koppelen. Ik help je dan ook graag met je dieren zodat ze (hopelijk) een fijn leven samen kunnen hebben, zonder enige stress.

In de opvang zie ik een paar veel voorkomende situaties waar mijn hulp bij gevraagd wordt:

Situatie 1
De eigenaar heeft 1 dier maar wilt graag een vriendje voor erbij. Het nieuwe dier wordt ergens gekocht (winkel, fokker, enz.) en wilt ze graag bij elkaar zetten. Thuis gaat dit totaal mis en hebben ze zich misschien al verwond. De eigenaar weet niet wat te doen en is bang voor zo'n zelfde situatie... Eindstand: 2 aparte hokken/kooien.

Situatie 2
De eigenaar heeft al een koppel of groepje die een paar jaar samen leven. Ineens kan het koppel/groep niet meer overweg met elkaar zonder enige reden. Er is dus iets verandert met de rangorde.

Situatie 3
De eigenaar heeft al 1 of meerdere dieren en wil graag nog 1 dier uit onze opvang erbij. Omdat ik of de eigenaar weet dat het een moeilijkere koppeling wordt biedt ik aan om ze een paar dagen te koppelen in de opvang. Op deze manier hoeft de eigenaar dit niet zelf te doen en kan thuis alles al schoongemaakt worden.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er een andere situatie zich voordoet dan hierboven staat. Toch wil ik je graag helpen met je dieren dus wees niet bang om een berichtje te sturen. Koppelen kan dan soms ook erg lastig zijn en dieren kunnen elkaar flink verwonden. Dit wil ik natuurlijk voorkomen!

De koppelvakantie

Maar wat houdt nou zo'n koppelvakantie bij onze opvang in?

Het is de bedoeling dat als je ergens tegen aanloopt en mijn hulp wilt inschakelen je mij een berichtje stuurt met wat informatie, dit is zodat ik van te voren al een beetje kan inschatten wat er aan de hand is. De informatie die ik graag van te voren wil hebben is:
- Om welke dieren gaat het? (Geslachten, aantal, karakter & leeftijd)
- Hoelang jij al de eigenaar bent.
- Hoe de huisvesting is (het liefst incl. foto)
- Hebben de dieren al samen een verleden? 
- Waar loopt het mis? Wat is jezelf opgevallen?

Uit deze informatie kan ik dus al wat uit ophalen. We kunnen dan een dag en tijd afspreken zodat je ze kunt brengen + eigen voer. Ik vul dan een formulier in met alle informatie die ik over ze moet weten en je eigen contactgegevens.

In eerste instantie laat ik ze altijd tot rust komen, dat betekend dat je zelf niet bij de koppeling bent. Na een verhuizing/autorit zijn ze toch in de stress en heeft het geen zin om ze al samen te zetten. De hokjes staan al klaar voor ze zodat ze tot rust kunnen komen.

Als ze tot rust zijn gekomen begin ik rustig aan met het koppelproces, de eerste dag kijk ik vooral naar actie - reactie om goed in te kunnen schatten wat het beste plan is. Tussendoor hou ik je uiteraard op de hoogte hoe alles verloopt met filmpjes en foto's. 

Ik kan van te voren nooit zeggen hoelang een koppeling gaat duren. Dit verschilt enorm per situatie maar je kan ervan uitgaan dat het minstens 3 dagen duurt. Als tip wil ik meegeven: Maak alles thuis al schoon of zet dingen om zodat alles weer neutraal is. Dit kun je doen met azijn en schoonmaakmiddel.

Als de vakantie koppeling wordt afgerond kun je ze weer komen ophalen. Hierna houden we contact over hoe alles thuis verloopt en geef ik je nog handvaten voor thuis mee aan de slag te gaan.

Koppelservice             €20,00 per dag

Dit is inclusief hokken, drinkbak/fles, voerbak, groente & hooi. Je hoeft zelf alleen maar eigen voer en je dieren mee te nemen. Hieronder zie je het formulier dat wij voor je invullen incl. voorwaarden, dan kun je hem alvast rustig doorlezen.

Koppelvakantie

Hier zie je een aantal leuke koppels en groepen die gekoppeld zijn in onze opvang.