Konijnen

Konijnen zijn hele leuke dieren om als huisdier te hebben, mensen onderschatten ze vaak omdat ze ontzettend slim, grappig en lief zijn. Het is dan ook heel erg belangrijk dat konijnen met 2 of meer zijn, ze houden enorm van gezelschap en wij als mens kunnen konijnenliefde niet vervangen. Je kan je konijnen wel heel erg veel leren en natuurlijk fijn aaien als ze dit willen.

 

Konijnen zijn echte groep & gezelschapsdieren. Het is dan ook heel erg belangrijk dat ze minstens met 2 samenzitten. Maar welke geslachten kun je goed samen zetten voor een leuke groep of een koppel? Let altijd goed op bij de aanschaf/adoptie van een konijntje dat je het juiste geslacht mee naar huis neemt. Daarnaast is het heel erg belangrijk om het mannetje en vrouwtje op tijd te scheiden (rond de 9 á 10 weken oud) want ze zijn snel vruchtbaar en het laatste wat je wilt is nog 10 konijntjes erbij… Ook dekken mannetjes konijnen het vrouwtje meteen als ze bevallen is. De kans op een 2de nestje is dan zeer groot!

Vrouwtjes konijnen worden voedster of moer genoemd, meestal zijn ze dominant (willen graag de baas zijn) en daarom moeilijk te koppelen aan 1 of meerdere voedsters. Als je een groep wilt bestaat deze uit 1 gecastreerde ram en meerdere dames. De ram houdt de rust in de groep zodat er onderling minder frustratie zal zijn. De beste combinatie is een voedster met een gecasteerde ram.

Soms komt het voor dat er wel 2 voedsters samen zitten wat erg goed gaat, deze kunnen dan ook gerust bij elkaar blijven zolang ze niet vechten. Meestal zijn dit zusjes van elkaar of zijn ze al jong bij elkaar gezet.

 

Ik wil dit direct zeggen: Meerdere rammen gaan (bijna) nooit goed! Je hebt af en toe uitzonderingen maar ik raad dit echt niet aan… Wanneer de hormonen beginnen op te spelen (rond de 10 á 12 weken) beginnen ze te vechten. Dit kan er erg heftig aan toegaan met ernstige verwondingen of zelfs de dood tot gevolg. Zelfs als ze als jonge konijnen bij elkaar zitten gaat dit op latere leeftijd meestal fout. Het enige wat je dan nog kan proberen is ze te laten castreren. Ook als je een ram bij een voedster wilt zetten is het heel erg belangrijk dat de ram al minstens 4 weken gecastreerd is.

 

Een gecastreerde ram kan goed samen met een of meerdere voedsters. Meestal zijn de rammen onderdanig naar de voedsters toe en zijn ze ook gemoedelijker van karakter. Een castratie van een ram kun je laten uitvoeren bij een (gespecialiseerde) dierenarts, dit kan wanneer de balletjes zijn ingedaald. Na castratie moet de ram nog minstens 4 weken apart blijven van de dame(s) omdat hij anders nog teveel wilt rijden, dit zorgt voor een onprettige koppeling.

 

Rammen zijn van zichzelf meestal wat rustiger en vriendelijker. Nadat je ze gecastreerd hebt kun je ze fijn bij een of meerdere voedsters samen zetten. We blijven er dan toch bij dat dit de beste match is, we zien dan ook met koppelen dat dit altijd 99,9% kans van slagen heeft.

 

Jonge konijnen worden kaal, blind en doof geboren. Ze liggen dan nog ongeveer +/- 12 dagen in het nest voordat ze voorzichtig hun eerste wandeling door het hok maken, ze lijken dan al iets meer op een konijn en zijn superschattig.

Al snel worden ze actiever en eten ze al wat vast voedsel mee, vanaf 8 weken oud mogen ze bij hun mama weg. Op naar een nieuw avontuur! Ik wil je dan ook graag wat tips geven m.b.t. jonge konijnen.

- Zorg ervoor dat je 100% zeker weet welk geslacht je nieuwe baby konijn is.
- Het is altijd beter om ze tot een leeftijd van +/- 8 weken bij de moeder te laten, dan weet je zeker dat je sterkere en gezondere konijntjes hebt.
- Vraag altijd overgangsvoer mee! Konijnen zijn gevoelige diertjes, dit werkt dan ook op hun darmpjes. Door hun eigen voer te geven kun je heel wat ellende besparen. Je kan ze uiteindelijk wel rustig laten over wennen aan jouw eigen voer.

 

Wil je meer te weten komen over de verzorging van je konijnen. Denk hierbij aan:

  • Huisvesting (buiten en binnen)
  • verzorging van de vacht en nagels
  • Dagelijkse verzorging
  • Wekelijkse verzorging
  • Voeding

Klik dan hieronder:

Dit is alle basis informatie wat je moet weten over de verzorging van konijnen. Denk jij dat konijnen goed bij je zouden passen en kun je ze de zorg geven die ze nodig hebben? Dan is het tijd voor eerst alle inkopen te doen voordat je konijnen kan aanschaffen.

Klik hieronder voor de gehele lijst van basis benodigdheden voor je konijnen: