Je wilt een (nieuw) konijn erbij, wat leuk!

Heb je al konijnen? Of wil je graag een nieuw konijn erbij? Graag helpen we je een handje op weg.

Welke konijn is geschikt voor jou?

Konijnen zijn leuke, gezellige en actieve beestjes. Heel erg leuk om als huisdier te houden!
Maar wat is nou de juiste match voor jou of het konijn dat je al hebt? 

Voedsters, rammen of castraat...?

Je hebt het misschien een paar jaar geleden meegekregen op het nieuws... Maar konijnen zijn toch echt groepsdieren die je het beste met 2 of meer samen kunt houden. Je zult echt merken dat ze dit heél erg gezellig vinden.
Konijnen zijn echte renners en springers en hebben dan ook voldoende ruimte nodig. Kijk eerst naar de ruimte die je hebt vanuit daar kun je bepalen hoe groot je, je groep konijnen kunt hebben.

Voedsters

Als je 2 of meerdere konijnen wilt heb je altijd een voedster nodig voor een goede match. Als je een koppel van 2 wilt kun je 2 voedsters bij elkaar zetten mits de karakters bij elkaar passen en je voldoende ruimte hebt. Soms kunnen ze wat last van de hormonen hebben en dus een beetje rot doen tegen elkaar. Heeft je voedster heel veel last van haar hormonen? Denk hierbij aan constant tot veel nestjes maken, schijnzwanger en geïriteerd zijn tegen jou en haar maatje dan is er de optie om haar te laten steriliseren. Dit haalt alle hormonen weg waardoor dit gedrag veel minder wordt. Een beste match met een voedster is dan ook een gecastreerde ram. Deze zijn rustiger in de omgang en haalt ook de hormonen bij je voedster weg. Wil je toch een grotere groep konijnen? Kijk dan voor een paar voedsters en 1 of 2 gecastreerde rammen om de rust te bewaren.

Rammen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen... 2 rammen gaat (bijna) nooit goed! Als ze nog jong zijn kan dit wel maar wanneer de hormonen opspelen zullen ze flink gaan vechten met flinke verwondingen of zelfs de dood tot gevolg... Laat daarom je ram altijd castreren. Dit kan ongeveer vanaf 4 maanden als allebei de ballen zijn ingedaald. Sommige zijn hier iets later of eerder mee dus hij je ram gewoon goed in de gaten. Met 8 weken moeten rammen van de moeder af, dit betekend dus ook dat je ze niet bij je eigen voedster kan zetten met de reden dat ze je voedster al kunnen bevruchten. Het beste is dus je ram te laten castreren en bij 1 of meerdere voedsters te zetten. Heel soms gaan 2 gecastreerde rammen (alleen, zonder voedster) wel samen maar dit raden we je niet aan.

Castraat

Rammen zijn van zichzelf meestal wat rustiger en vriendelijker. Nadat je ze gecastreerd hebt kun je ze fijn bij een of meerdere voedsters samen zetten. We blijven er dan toch bij dat dit de beste match is, we zien dan ook met koppelen dat dit altijd 99,9% kans van slagen is.

Verzorging

Je hebt zo veel verschillende konijnen en allemaal even leuk natuurlijk! Je hebt dwergkonijntjes van 1 kilo maar ook reuzen van wel 9 kilo of zelfs meer. Kijk dan ook naar een konijntje wat bij jouw past qua verzorging en grootte. 

Korte vacht
Je hebt konijnen met een normale vacht deze zijn het best en makkelijkst om buiten te houden. Deze hebben qua vachtverzorging vrij weinig nodig. Natuurlijk wel altijd controleren of ze ook van onder schoon zijn en misschien eens wat borstelen maar verder kunnen zij prima het hele jaar buiten leven.

Lange vacht
Wil je graag een konijn met een lange vacht? Dan kun je deze het beste binnen houden want als het gaat regenen word hun lange vacht een grote suikerspin wat je amper uit elkaar krijgt. Deze konijnen kun je dan ook het beste op stro zetten en zul je ze iedere week minstens 2x moeten borstelen en 1x in de zoveel tijd kunnen knippen of scheren als de vacht te lang word. Denk hier ook bij dat het heel erg warm voor ze word in de zomer en je ze dus echt een plezier doet met een kort kapsel.

Nagels
Bij konijnen zie je ze meestal niet zo goed zitten die nagels... Maar ze zijn er wel echt hoor! Check daarom een keer in de zoveel tijd de nagels tussen hun "teenhaar" zodat je kan zien of ze geknipt moeten worden. De nagels van konijnen groeien hun hele leven lang door en slijten vanzelf af als ze buiten op een harde ondergrond zitten. Als je ze binnen houdt zul je dit dus goed moeten bijhouden.

Vind je het zelf lastig of eng om zelf te knippen en wassen? Dan help ik je graag! We hebben een trimservice bij onze opvang.
Voor meer informatie kun je het beste op de knop hieronder klikken zodat je alle informatie kan vinden.

Huisvesting

We weten allemaal dat konijnen echte renners en springers zijn. Ze moeten dan ook de gehele dag voldoende ruimte hebben om dit te kunnen doen. Het is dus heel erg belangrijk dat je ze genoeg ruimte kan bieden!

Er zijn ontzettend veel hokken, kooien en rennen te koop die je leuk aan elkaar kan maken maar ook met een beetje creativiteit en een beetje handigheid kun je hele leuke dingen maken. Hieronder staan de minimale maten die je nodig hebt. Maar meer is altijd beter!
- Voor een klein konijn is dit 2 m
²
- Voor een middelgroot konijn 4 m²
- Voor een groot konijn 6 á 8 m²

Konijnen kun je echt als leuke en gezellige huisdieren houden. Maar zet je ze dan toch liever binnen of buiten? Wat wij gemerkt hebben uit eigen ervaring vinden de meeste konijnen het heerlijk om het hele jaar buiten te zitten. Zelfs in de regen of de kou vermaken ze zich prima. Zorg voor een plek waar ze uit de wind, tocht en regen kunnen zitten met genoeg ruimte eraan vast om rond te kunnen rennen.
Ook kun je met verdiepingen werken zodat ze kunnen springen en wat dacht je van een leuke zandbak? Genoeg leuke opties!

Wil je ze toch liever in huis hebben? Ook dit kan gewoon goed hoor! Wil je ze een eigen kamer geven, los laten lopen door huis of toch liever een hok/kooi met grote ren eraan vast? Dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Let wel op met knaaggevaar van kabels, meubilair en (giftige) planten. Het leukste is natuurlijk als je ze op een plek kunt zetten waar je ze veel kan zien.


Voeding

Wist je dat konijnen eigenlijk helemaal geen knaagdieren zijn? Ze hebben stiekem nog een paar extra tandjes die je niet kunt zien. Ondanks dat ze dus geen knaagdieren zijn is er speciaal konijnenvoer met de juiste mineralen en vitamines. Koop dan ook alleen maar konijnenvoer voor je konijn en geef ze hiervan 20 - 25 gram per kilo lichaamsgewicht. Maar welk voer is dan het beste? 

Briks
Je hebt in de winkel veel verschillende voeding in de opvang zelf geven wij briks. Dit zijn samengeperste korrels waar alles inzit wat ze nodig hebben. Ze kunnen dus niet de lekkere dingen uitkiezen en krijgen dus alles binnen wat ze nodig hebben.

Gemengvoer
Je kan ook kiezen voor gemengd voer hier zitten allemaal lekkere dingen in die ze zeker als eerste eruit halen. Dit is dan ook niet erg maar zorg ervoor dat ze wel echt alles opeten en niet de helft hoeft weg te gooien. Dit is zonde en ze krijgen niet het gezonde binnen.

Hooi
Dit is het allerbelangrijkste van hun hele dieet! Hooi moeten ze de hele dag tot beschikking hebben, dit is niet alleen goed voor hun darmen maar ook voor hun tandjes die daardoor afslijten en ze worden er niet dik van.

Groenvoer
En het allerlekkerste is natuurlijk groenvoer. Een echte traktatie en een handigheidje als beloning of je kan ze ermee tam krijgen. Hier kunnen ze zo veel van wegeten op 1 dag... Maar kijk wel uit dat je ze niet teveel geeft in 1x zeker als ze dit nog niet gewend zijn. Vraag daarom ook altijd na of ze groentes al gewend zijn anders heb je kans op diarree. Bouw dit vanaf de eerste dag rustig op met kleine stukjes hierna kun je iedere dag wat meer geven om te kijken of het goed gaat. Hieronder wat voorbeelden wat ze mogen eten:
Witlof, paprika, wortel(groen), komkommer, sla (niet te veel), andijvie, appel, peer enz.

Geef niet al te veel fruit, meer als een traktatie want hier zit veel suiker in!